Portfolio Basisschool de Morgenster

Basisschool de Morgenster wilde een vernieuwd rapport aan de kinderen meegeven. Waar niet alleen maar cijfers op stonden, maar waar kinderen ook kunnen laten zien wat ze de afgelopen periode gedaan hebben en hoe de persoonlijke ontwikkeling is. De morgenster had zelf al wel wat ideeën verzameld en na een inventariserend gesprek is Studio Stien aan de slag gegaan met het vormgeven van het portfolio. We starten met de voorkant en het voorwoord. Zo konden de kleuren bepaald worden en werd er een start gemaakt met een uitstraling die in het hele portfolio steeds weer terug komt.

Elke groep heeft zijn eigen kleurencombinatie. Zodat het een kleurrijk geheel wordt en het elk jaar weer een verrassing is welke kleur het volgende leerjaar is. Op de afbeeldingen hieronder zie je dat zachtrood en helder blauw de kleuren van groep 3 zijn.

Daarnaast moest er voor elk leerjaar een invulpagina komen, die het kind over zichzelf kan invullen. Vol met leuke weetjes en het geeft verrassende antwoorden. Stapje voor stapje werd er aan een volgend onderdeel gewerkt. Naast de invulpagina’s voor de leerlingen zijn er ook invulpagina’s voor docenten. Deze zijn digitaal invulbaar gemaakt, zodat de leerkrachten per kind een verhaaltje kunnen typen en niet 30x een verhaaltje hoeven te schrijven.

portfolio basisschool morgenster

Albertina Daalmeijer over het ontwerptraject

Voor de Morgenster wilden wij graag een portfolio ontwikkelen, waarbij de groei en ontwikkeling van kinderen meer centraal staat. Daarbij waren wij op zoek naar iets waar de kinderen echt trots op zijn wanneer ze het thuis of aan opa en oma laten zien. Een portfolio dat echt iets vertelt over het kind en niet alleen over de beoordelingen en cijfers die erin staan. We zochten naar een format dat netjes, overzichtelijk en kleurrijk is, uniformiteit uitstraalt zonder dat het saai wordt. Zo kwamen we uit bij Studio Stien. We hadden al meerdere producten voorbij zien komen en dachten wel dat dit aan zou sluiten bij onze wensen als school. 

Ik kijk terug op een zeer prettige samenwerking. Er is ontzettend veel mogelijk en er wordt heel fijn meegedacht. De inhoud hebben wij als school bedacht, maar ook daar kon Studio Stien fijn in meedenken. Met de vormgeving hebben wij ons bijna niet bemoeid. We waren meteen al heel tevreden over het uiterlijk en de overzichtelijkheid. Daarbij overtreft het misschien nog wel onze verwachtingen. We zijn al heel blij met de resultaten tot nu toe en krijgen ook hele mooie complimenten van ouders en kinderen.

De samenwerking is ook zeker nog niet klaar, want dit is een meerjarig traject.  We kijken uit naar het ontwikkelen van de rest van ons portfolio.